Wetgeving en rijbewijs

Om in een brommobiel te mogen rijden heeft u een autorijbewijs of een AM-rijbewijs nodig. Als u geen rijbewijs heeft, moet u eerst examen afleggen. Neem hiervoor contact op met een rijschool, of met het CBR. U vindt hier enkele links naar de CBR-site:

Als u geen rijbewijs heeft - klik hier.

Korte beschrijving van de regels

Een brommobiel ziet er uit als een kleine personenauto, maar is dat niet. Voor de wet is de brommobiel een bromfiets op meer dan twee wielen, voorzien van een gesloten carrosserie (RVV artikel 1 onderdeel ia). Een brommobiel is GEEN gehandicaptenvoertuig, mag niet meer dan 345kg. wegen en mag niet harder kunnen dan 45 km/uur. Omdat het een bromfiets is, mag je deze vanaf je zestiende besturen, mits de bestuurder in het bezit is van rijbewijs AM 4. Omdat brommobielen qua formaat niet op het fiets/bromfietspad passen, is besloten dat ze op de rijbaan moeten rijden en de verkeersregels voor motorvoertuigen (personenauto’s) volgen.

Op veel drukke 80 km-wegen buiten de bebouwde kom, wordt langzaam verkeer zoals de brommobiel geweerd door middel van bord C9: (weg gesloten voor o.a. brommobielen).

Hieronder geven we u een samenvatting van de regels en vragen die vaak gesteld worden:

Veelgestelde vragen

  1. Moet je een rijbewijs hebben om in een brommobiel te mogen rijden?

JA, minimaal een AM-rijbewijs (=bromfietsrijbewijs). Uw huidige (verlopen) autorijbewijs kunt u op het gemeentehuis omruilen voor een AM-rijbewijs.

  1. Mag een brommobiel op het fietspad rijden?

NEE. Alleen een invalidevoertuig (Canta, breedte 110cm) mag op het fietspad. Een brommobiel (breedte 140cm) moet op de rijbaan voor auto’s.

  1. Mag een brommobiel overal rijden?

NEE. Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.

  1. Hoe hard mag een brommobiel?

Officieel 45km/u. In praktijk blijkt dat plm 50-55km/u veel veiliger is, wij passen de snelheid daarom meestal iets aan.

  1. Maken brommobielen nog steeds zoveel lawaai?

Nee! Sommige merken brommobiel nog wel, maar Ligier en Microcar gebruiken nieuw ontwikkelde en veel stillere DCI motoren. Met een A-label en roetfilter, uitstoot van 65gr/km, een laag brandstofverbruik en een krachtige, stille motor maakt dit brommobiel rijden tot een bijzondere ervaring! Dit verschil moet u echt ervaren voor u tot aanschaf over gaat!

  1. Kan ik mijn auto inruilen als ik brommobiel wil/moet gaan rijden?

Ja, wij ruilen elk merk auto in. Dat kan vooral omdat wij ook nog een autobedrijf hebben (kijk op Garage van der Wind – Sinds 1961)

  1. Is service aan huis mogelijk?

Ja. Halen of brengen van uw brommobiel, indien nodig een vervangende brommobiel: alles is mogelijk. Wij doen onderhoud niet aan huis, omdat wij dat voor het milieu en uw omgeving niet verantwoord vinden: geen olie verversen voor de deur dus. Onderhoud doen wij in onze werkplaats met alle (vloeistofdichte) milieuvoorzieningen die daarbij horen!

Bezoekadres

  • Brommobiel Utrecht
  • Nicolaasweg 68
  • 3581 VJ Utrecht

Contactinformatie