Is een brommobiel een motorvoertuig?

JS60-3-4-AVANT-Rouge-Toledo

Is een brommobiel een motorvoertuig? Welke regels volgt de bestuurder van een brommobiel? En is er een verschil tussen een motorrijtuig en een motorvoertuig? Een brommobiel is een compacte, sportieve en praktische voertuig. Ook is een brommobiel niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig. In dit blog legt Brommobiel Utrecht u alles uit over de brommobiel. Lees gauw verder.

Wat is een brommobiel?

Niet iedereen is er bekend mee, maar wanneer we het u uitleggen, gaat u al snel begrijpen wat een brommobiel is. Een brommobiel staat in Nederland namelijk ook wel bekend als de 45 km auto. Kenmerkend voor dit voertuig, is dat het uiterlijk u de indruk geeft van een kleine personenauto. Echter is dit niet het geval: het is een bromfiets op meer dan twee wielen. Met deze herkenbare bromfiets moet u op de autobaan rijden en is het niet toegestaan om een fietspad of fietsstrook te betreden. Doorgaans beschikt een brommobiel over drie of vier wielen.

Welke verkeersregels volgt de bestuurder van een brommobiel?

Wanneer u een brommobiel bestuurt, hoort u de verkeersregels te volgen die gelden voor een automobilist. Voor de brommobiel geldt dat binnen én buiten de bebouwde kom de maximumsnelheid 45 km per uur is, tenzij er ergens een lagere maximumsnelheid van toepassing is. Daarnaast worden brommobielen niet toegelaten op wegen waar geen langzaam verkeer toegestaan is. Hoe u dit soort wegen herkent? Het verkeersbord C9 is een rond wit bord met een rode rand. In het zwart staan de symbolen voor een trekker, bromfiets en fiets afgebeeld.

Is de brommobiel een motorvoertuig?

Volgens de wet is een brommobiel geen motorvoertuig, maar een speciaal soort motorrijtuig op meer dan twee wielen. Dit komt doordat de RVV de bromfiets – dus ook een 45 km wagen – niet erkent als een motorvoertuig. Wel gelden er dezelfde verkeersregels als voor een motorvoertuig. Welke voertuigen kunnen we wel categoriseren als motorvoertuigen? Personenauto’s, trekkers, bestelbussen en vrachtwagens zijn enkele voorbeelden van gemotoriseerde motorvoertuigen. Hiervan zijn bromfietsen, elektrische fietsen en scootmobielen uitgezonderd.

Maar is er dan een verschil tussen een motorvoertuig en een motorrijtuig? Zeker. De wet maakt onderscheid tussen motorvoertuigen en motorrijtuigen, waar een motorrijtuig een veel ruimer begrip is. U mag ervan uitgaan dat alle voertuigen die door een mechanische of elektrische kracht worden voortbewogen, motorrijtuigen zijn. Dus in dit geval is een brommobiel wél een motorrijtuig.

Brommobiel Utrecht: vind een brommobiel die bij u past

Wilt u een 45 km auto kopen, maar weet u niet precies welke bij uw wensen aansluit? Bij Brommobiel Utrecht kunt u altijd rekenen op eerlijk en passend advies. Liever een brommobiel leasen? Ook dat is zeker mogelijk. Het leasen van een brommobiel is voor velen een uitkomst, omdat u met een abonnement een vast bedrag per maand betaald.

Wij beschikken over een ruime voorraad nieuwe en tweedehands brommobielen van de populaire merken Microcar en Ligier. Ervaren hoe het is om een brommobiel te besturen? Schroom niet om een afspraak te maken voor een gratis proefrit! Onze showroom en werkplaats bevindt zich in Utrecht.

Koop of lease een brommobiel

Een brommobiel kopen of leasen doet u sinds 1995 bij uw vertrouwde brommobiel dealer Brommobiel Utrecht. Neem contact op voor een geheel vrijblijvende proefrit, zodat ook u het gevoel van een compacte auto kunt ervaren. Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie ontvangen? Laat uw bericht en contactgegevens achter in ons contactformulier, stuur een e-mail naar info@brommobielutrecht.nl of neem direct telefonisch contact op via 030 – 2512638.